LAAJA TUKI UUDELLE ETYK -HENKISELLE HUIPPUKOKOUKSELLE

Lehdistötiedote 6.6.2021

Yli 130 järjestöä kaikista Pohjoismaista ja Itämeren maista (yli 70 saksalaista järjestöä) ovat allekirjoittaneet tukikirjeen Sauli Niinistön ehdottamalle uudelle ETYK-henkiselle huippukokoukselle ETYJ:in 50-vuotis juhlan yhteydessä 2025. Myös pääministeri Sanna Marin on ilmaissut tukensa ehdotukselle.

Ruotsi aloitti tammikuussa 2021 Etyj -puheenjohtajuutensa. Ulkoministeri Ann Linde totesi silloin, että Ruotsi pyrkii vuoden aikana vahvistamaan organisaation tärkeää roolia alueen turvallisuuden edistämisessä. ”Ruotsille ja kaikille muille osallistuville valtioille ETYJ:in taustalla olevat sitoumukset ovat yhteisen turvallisuutemme kulmakiviä. … Kansainväliseen rauhaan ja turvallisuuteen kohdistuvia uhkia ja konfliktien aiheuttamia kärsimyksiä ei voida hyväksyä. Siksi meidän on edelleen pidettävä alueemme konfliktien ratkaisemiseen tähtäävää työtä esityslistamme kärjessä.

Järjestöt olettavat, että Ruotsi antanee tukensa ehdotukselle uudeksi Etyj-huippukokoukseksi vuonna 2025.

Tukikirjeessä todetaan, että Suomi ja Ruotsi ovat perinteisesti toimineet rauhan ja aseriisunnan aloitteentekijöinä. Nykyään molemmilla mailla on yhä tiiviimpi yhteistyö NATO:n ja Yhdysvaltojen kanssa, mikä lisää jännitteitä lähialueellamme.

Ydinaseet ovat keskeinen osa Naton pelotepolitiikkaa ja puolustusta, ja Yhdysvallat on sijoittanut ydinaseita Eurooppaan. Sekä Yhdysvallat että Venäjä modernisoivat ydinaseitaan.

Amerikkalainen Lockheed Martin -yhtiö on saanut tehtäväkseen valmistaa pitkän kantaman yliäänisiä ohjuksia (LRHW), jotka laukaistaan maasta ja joiden kantama on 500-5500 kilometriä. Tällaisia Moskovaan yltäviä ohjuksia tullaan todennäköisesti sijoittamaan Puolaan tai Romaniaan.

Venäjä rakentaa myös yliäänisiä keskipitkän kantaman ohjuksia. Ne voidaan laukaista Venäjän alueelta, eivätkä ne yllä Washingtoniin.

Kyseessä on siis ohjukset, jotka kiellettiin keskimatkan ydinasesopimuksessa (INF), jonka presidentit Gorbachov ja Reagan allekirjoittivat vuonna 1987.

Nyt riski kasvaa jälleen, että Yhdysvaltojen ja Venäjän välinen ydinsota tultaisi käymään Euroopassa. Ydinsodassa kaikki ovat kuitenkin häviäjiä riippumatta siitä, käytäisiinkö sota Euroopassa vai muualla.

Järjestöjen tukikirje on lähetetty kaikille Pohjoismaiden ja Itämeren maiden presidenteille, ministereille ja parlamentaarikoille, Etyjn sihteeristölle sekä Yhdysvaltojen presidentille, varapresidentille ja ulkoministerille.

Viesti on erittäin merkityksellinen juuri nyt ennen Yhdysvaltojen presidentin Jo Bidenin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin huippukokousta Sveitsissä 16.6.21. Vain vuoropuhelu ja neuvottelut voivat edistää turvallisuutta ja rauhaa.

(Kirje kaikkine allekirjoituksineen löytyy Naiset Rauhan Puolesta -sivustolta: https://www.naisetrauhanpuolesta.org/)

Lisätietoja:

Lea Launokari, 050 552 2330, [email protected]

Ulla Klötzer, 050 569 0967, [email protected]

Jaa tämä: