TSHERNOBYLIN YDINVOIMALAONNETTOMUUS EI SAA UNOHTUA

TSHERNOBYLIN YDINVOIMALAONNETTOMUUS EI SAA UNOHTUA

26.4.2022
Lea Launokari/Naiset Rauhan Puolesta


Lehdistötiedote 26.4.2022

Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuus ei saa unohtua

Yhdistyneiden Kansakuntien yleiskokous antoi 8. joulukuuta 2016 päätöslauselman, jossa nimettiin huhtikuun 26. kansainväliseksi Tšernobylin katastrofin muistopäiväksi.

Tilanne Tshernobylin ydinvoimalan alueella on vaarallinen kun venäläissotilaat hyökkäsivät alueelle helmikuussa 2022 ja kaivoivat sinne juoksuhautoja ja toivat suuren osan jäljellä olevasta cesium-137:stä pintaan. Erityisen vaarallista on, että sotilaat pääsivät punaiseen metsään (Tšernobylin kieltoalueelle).

Tämä altistutti heidät epätavallisen korkeille gammasäteilytasoille sekä saastutti heidän vaatteensa, hiuksensa ja ihonsa radioaktiivisella pölyllä, mikä epäilemättä sai heidät hengittämään ja nielemään pieniä radioaktiivisia hiukkasia kehoonsa. Tämä kohonnut gamma-altistus voi aiheuttaa nopeaa säteilysairautta, pahoinvointia ja mahdollista hiustenlähtöä, joka on samanlainen kuin sädehoitoa saavilla syöpäpotilailla. Sotilaat kuljettavat myös saastumista kotiinsa vaatteissa, kengissä perheilleen tietämättä vaaraa. 

Toinen ongelma on ydinvoimalaitoksella oleva ydinpolttoaine, joka on edelleen niin kuumaa ja radioaktiivista, että se tarvitsee vuosikymmenien jälkeen jäähdytystä ja kontrollia. Sotilaat katkaisivat sähkön voimalaitokselta.

”Se ei ehkä ole toimiva voimalaitos, mutta se vaatii silti paljon huomiota varmistaakseen, että kaikki järjestelmät toimivat normaalisti”, sanoi Slavutychin pormestari Juri Fomitšev BBC:lle
Kansainvälisen atomienergiajärjestön (IAEA) pääjohtaja Rafael Grossi on toistuvasti korostanut, että henkilöstön on voitava levätä voidakseen suorittaa työnsä turvallisesti, ja BBC:n haastattelussa hän kertoi olleensa yhteydessä Venäjän osapuoleen välittäen tietoa.

Tämän päivän Euroopassa ja maailmassa on muistettava, että ydinvoima ei ole turvallinen, ei ole ilmastoystävällinen ja ei valitse oletko vihollinen tai et.

Me tarvitsemme vaihtoehtoja – aurinko- tuuli- ja vesivoimaa. Tarvitsemme energiansäästöjä ja tehokkaampia tuontantotapoja.
Me tarvitsemme rauhaa maan päällä ja rauhaa maan kanssa.

26.4.2022

Naiset Rauhan Puolesta

Lea Launokari

Jaa tämä: