YHTEISPOHJOISMAINEN SEMINAARI RAUHASTA JA KESTÄVÄSTÄ KEHITYKSESTÄ

YHTEISPOHJOISMAINEN SEMINAARI RAUHASTA JA KESTÄVÄSTÄ KEHITYKSESTÄ

11.5.2022
Ulla Klötzer ja Lea Launokari

Lehdistötiedote 11.5.2022

Yhteispohjoismainen seminaari Rauhasta ja kestävästä kehityksestä järjestetään lauantaina 14.5.

Kansainvälisenä Naistenpäivänä viime vuonna Naiset Rauhan Puolesta -liike luovutti tasavallan presidentille, valtioneuvostolle ja kansanedustajille ehdotuksen Rauhan ja Kestävän Kehityksen Ministeriön perustamisesta Suomeen.

Ajatus ei ole uusi. Vastaavia malleja suunnitellaan eri puolilla maailmaa, myös muissa Pohjoismaissa. Costa Rica, Nepal, Salomonsaaret sekä Papua Uusi Guinea ovat jo kehittäneet vastaavia ministeriöitä.

Seminaarissa on kolme pääaihetta; Maailma tänään – uhkaukset ja haasteet, Rauhan ja Kestävän Kehityksen Ministeriö sekä Miten edetä – haasteet – odotukset – yhteistyö.
 

Seminaarin tarkoituksena on tavoittaa Suomen nuorisoa.  Suomen YK Nuoret, Linda Omodara pitää avauspuheenvuoron ja kommenttipuheenvuorot on pyydetty hallituspuolueiden nuorisjärjestöiltä. Ellinor Juth edustaa RKP:tä, Miika Jauhiainen Keskustaa, Hanna Kivimäki SDP:tä ja Ava Dahlvik Vasemmisto nuoria.

Rauhan ja Kestävän Kehityksen Ministeriön perustaminen on tänä päivänä äärettömän tärkeä varsinkin kun ulkoministeri Pekka Haavisto ja opetusministeri Li Andersson ovat luvanneet, että Suomi tulee Naton sisällä työskentelemään rauhan ja aseistariisunnan puolesta. Jos ministeriö perustetaan, heillä on mahdollisuus lunastaa lupauksensa. Rauhanministeriö on vahva signaali rauhantahdosta maailmalle.

Seminaarissa puhuu mm. entinen Ruotsin kirkon arkkipiispa ja vieraileva teologian professori Lundin yliopiston teologian ja uskonnontutkimuksen keskuksesta (CTR) K-G Hammar vaihtoehtoisesta puolustuksesta ja rauhanrakentamisesta. 

Entinen luonnonvara- ja ympäristötalouden professori Lars Drake puhuu maailmanlaajuisten uhkien kokonaiskuvasta.

Kanadasta Paul Maillet, joka on yksi GAMIPin (Global Alliance for Ministries and Infrastructures for Peace) puheenjohtajista kertoo GAMIP:in toiminnasta.
Saksasta Andreu Ginestet, hiljainen diplomaatti puhuu Rauhanministeriöstä Naton sijaan.

Puhujina ovat myös Opetusministeriön kansaliapäällikkö Anita Lehikoinen ja Katja Ahlfors Ulkoministeriön Rauhanvälityskeskuksen johtaja. He tuovat puheenvuoroissaan esille kunkin ministeriön visioita rauhasta ja kestävästä kehityksestä.


Seminaarin lopuksi kuulemme professori, naistutkija Kaarina Kailon feministisen näkemyksen rauhasta ja kestävästä kehityksestä.

Teille tiedoksi seminaariohjelma alla. Tervetuloa osallistumaan.

Lisätietoja:
Ulla Klötzer, ullaklotzer(at)yahoo.com – 050 569 0967
Lea Launokari, lea.launokari(at)nettilinja.fi – 050 – 552 2330
Naiset Rauhan Puolesta – liike

Jaa tämä: