FUKUSHIMAN YDINONNETTOMUUS EI SAA UNOHTUA

FUKUSHIMAN YDINONNETTOMUUS EI SAA UNOHTUA

11.3.2021 Lehdistötiedote

Tänä keväänä muistetaan kahta suurta ydinvoimalaonnettomuutta.

Torstaina 11. maaliskuuta tulee kuluneeksi 10 vuotta Fukushima Daiichin maailman suurimmasta ydinvoimalaonnettomuudesta. Huhtikuussa Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuudesta tulee kuluneeksi 35 vuotta.

Entisten pääministerien suhtautuminen ydinvoimaan on muuttunut. Virassa ollessaan molemmat pääministerit Naoto Kan ja Junichiro Koizum kannattivat ydinvoimaa. Nyt, maaliskuun 1. pidetyssä ulkomaan kirjeenvaihtajaklubille pidetyssä lehdistötilaisuudessa pääministerit kehottivat Japania lopettamaan ydinvoiman käytön sanoen, että maan pitäisi oppia Fukushiman vuosikymmenen takaisesta kriisistä ja siirtyä uusiutuvaan energiaan. Japanilla on paljon luonnollisia energialähteitä, kuten aurinkoenergia, vesivoima ja tuulivoima.

Suurin este siirtymiselle kohti uusiutuvaa energiaa on rakenteellinen, Kan sanoi, mikä johtuu sähköyhtiöiden, valtion virastojen ja tutkijoiden vakiintuneista eduista, jotka muodostavat ”ydinvoimakylän”.

Paikallistasolla ydinvoimaloita isännöivät kunnat nauttivat merkittävistä taloudellisista eduista, ja suhteet paikallispoliitikkojen sekä ydinvoima-alan pomojen välillä ovat toisinaan liiankin läheisiä. Esimerkiksi vuonna 2019 paljastui, että Takahaman kaupungin johto oli lahjonut Kansain sähköyhtiötä jo vuosikymmenien ajan. Lahjonnan tavoitteena oli varmistaa, että voimalatoimintaa kaupungissa jatkettaisiin ja mieluiten jopa laajennettaisiin.

Japanin hallitus aikoo päästää Fukushiman laitoksen radioaktiivista saastunutta vettä mereen, mikä on herättänyt laajaa vastustusta. Japanin kansalaiset, Fukushiman prefektuurista ja muualta, vastustavat voimakkaasti tätä suunnitelmaa. Fukushiman prefektuurin kalastajayhdistys on koko Japanin kalastajaseuran tukemana toimittanut hallitukselle vastustavan lausunnon. Myös Fukushiman prefektuurin maatalousosuuskunnat ja metsäyhdistykset sekä 43 Fukushiman prefektuurin paikallishallintoa osallistuivat tähän kampanjaan, ja 450 000 kansalaista eri puolilta Japania on allekirjoittanut vetoomuksen hallituksen suunnitelmaa vastaan.

Japanin Fukushiman ydinvoimalan saastunutta vettä on jo yli 1,24 miljoonaa tonnia. Japanin kansalaiset ovat erittäin huolestuneita haitallisista vaikutuksista, joita vedellä on ihmiskehoon joutuessaan.

Fukushiman ydinvoimalaonnettomuuden 10-vuotispäinä julkaistaan vetoomus Kansainvälinen allekirjoituskampanja saastuneen veden päästöjen torjumiseksi ja vaaditaan ydinvoimaloiden välitöntä lopettamista. 24 maan yli 300 järjestön aloitteesta lähes 44 000 ihmistä 79 maasta on allekirjoittanut vetoomuksen. Mukana ovat allekirjoittaneiden lisäksi mm. People for Nuclear Disarmament (Australia), Wiener Plattform Atomkraftfrei (Itävalta), Reseau Sortir du Nucleaire (Ranska), Indian Social Action Forum (Intia), Beyond Nuclear (USA).

Viime lokakuussa Etelä-Korean hallitus esitti vakavaa huolta asiasta. Myös Kiina sekä muut Tyynen valtameren valtiot ovat esittäneet kovaa kritiikkiä suunnitelmia vastaan.

Kymmenen vuotta Fukushiman ydinonnettomuuden jälkeen evakuoitujen ahdinko on pahentunut. Evakuoidut kohtaavat yhä leimautumista ja vihamielisyyttä ja hallitus pettää japanilaisia antamalla vääriä tietoja puhdistusohjelmien tehokkuudesta. Fukushiman prefektuurin alueella on edelleen säteilyriskejä. Hallitus muutti vuotuisen altistuksen säteilytasoa huhtikuussa 2012 suositellun enimmäismäärän 20 mSv: ksi vuodessa, mikä on sama kuin Japanin ydinvoimaloiden työntekijöiden vuotuinen keskiarvo normaaleissa olosuhteissa.

Kansalaiset ovat huolestuneita ja vastustavat hallituksen evakuoitujen uudelleensijoittamisohjelmaa alueelle niin kauan, kun säteily on korkeampaa kuin turvallisena pidetty taso ennen vuoden 2011 ydinonnettomuutta.

Naiset Rauhan Puolesta –liike
Naiset Atomvoimaa Vastaan -liike

Jaa tämä: