Militarismia nukuvan vauvan kuvalla

Mielipidekirjoitus, julkaistu Kalevassa 25.8.2017

Suomi sata juhlii itsenäisenä valtiona olemisen juhlaa turvallisuusteemalla. Nuku rauhassa  -teeman puitteissa on järjestetty eri puolilla Suomea tilaisuuksia, jossa mukana ovat useat turvallisuuteen liittyvät viranomaistahot, pelastuslaitos, palolaitos, poliisilaitos , alan vapaaehtoisjärjestöt, puolustusministeriö ja puolustusvoimat.

Nuku rauhassa -kampanja kohdistuu erityisesti nuoriin.

Me allekirjoittaneet  edustamme kansalaisjärjestöjä tehden työtä sen hyväksi, että maailma olisi turvallinen ilman aseita ja kukaan lapsi ei joutuisi kohtaamaan sodan kauhuja ja tuskaa.

Olemme hämmästyneinä siitä, että kampanjan tunnuksen kuvassa esiintyy vauva, jonka tutti on maalattu armeijanvihreän maastopuvun väriseksi ja kaulassa roikku sinivalkonauha. Kampanjan tunnus on Nuku rauhassa ja nukkuvan vauvakuvan alla on kuvia sotilaista aseineen, armeijan helikopterista ja tulipalon sammuttamisesta.

Mainos on mauton ja loukkaa vauvoja, äitejä. Kuka haluaisi vauvansa propagoivan armeijaa, jonka perimmäinen tarkoitus on ihmisiä tuhoava organisaatio.

Mainoksen ja kampanjan järjestäjätahoista ällistyttää erityisesti Punainen risti, joka on ansiokkaasti informoinnut sodan kauheuksien seurauksista lapsille. Lapset  kärsivät avuttomina laajamittaisesta aseiden, armeijoiden konfliktien seurauksista.

Maailmassa on kymmeniä tuhansia lapsisotilaita ja väkivalta, aseelliset konfliktit, niiden kohtaaminen aiheuttaa lapsille suunnatonta tuskaa, masennusta, mielenterveys- ja nuorilla huumeongelmia.

Unicefin 2014 tekemän arvion mukaan lapset ovat pääuhreja sodissa, murhattuna aseilla, vammautettuina ja vakavan tuskan henkisesti vaurioittamina.

On järkyttävää, että Nuku rauhassa kampanja tekee vauvan kuvalla piilopropagandaa armeijoiden hyväksynnän laajentamiseksi.

Armeijat ovat lähinnä tuhoamassa luontoa, sotaharjoituksineen ja koulutuksineen. Uhkaavin esimerkki on Itämerellä pian alkava laaja sotaharjoitus. Itämeri on jo nyt haavoittuva ja saasteinen meri. Sen keskisyvyys on noin 60 metriä ja pienikin vahinko on liikaa.

Armeijat nielevät suunnattoman määrän verorahoja.Turvallisuus joka niiden kautta saadaan on tuhoavaa.

Parasta turvallisuutta on luonnon puolustaminen ja varojen käyttö kiireisesti globaalisti ja kansallisesti ympäristön suojeluun.

Riitta Wahlström, Tekniikka elämää palvelemaan ry.
Lea Launokari, Naiset Rauhan Puolesta

Jaa tämä: