Vem vågar arbeta för att få Östersjön fri från atomvapen och atomkraft?
Mielipidekirjoitus, Ulla Klötzer, HBL 24.8.2017
https://www.hbl.fi/artikel/vem-vagar-arbeta-for-att-fa-ostersjon-fri-fran-atomvapen-och-atomkraft/
Allt fler fredsforskare och aktiva inom fredsarbetet varnar för att tröskeln för bruk av moderniserade atomvapen har blivit betydligt lägre.
I HBL (18.8) beskriver Elisabeth Holmström Nätverket Kärnkraftsfritt Bottenvikens kamp mot Fennovoimas planer att bygga en rysk Rosatomreaktor i Pyhäjoki. Hon glömde dock nämna att nätverket redan i december 2014, just innan riksdagen röstade ja till principbeslutet för Fennovoimas byggprojekt, besökte Helsingfors och till Finlands riksdag överlämnade 20 000 personunderskrifter samt 60 underskrifter från organisationer mot projektet. Nätverket besökte även Strålsäkerhetscentralen (Stuk) samt Näringsministeriet för att uttrycka sin oro över projektet. Nätverket har även uppvaktat Finlands ambassad i Stockholm.
Men det är inte endast Nätverket Kärnkraftsfritt Bottenviken som är upprörda över Finlands samarbete med den ryska atomkrafts- och atomvapenjätten Rosatom som grundades av president Vladimir Putin 2007.
I Svenska Dagbladet (14.8) berättas att Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen (Svenska freds) är synnerligen upprörda över det ”strategiska samarbete” som Nordea har med Rosatom som utvecklar och underhåller den ryska atomvapenparken. Enligt tidningen har Nordea bland annat lånat minst 175 miljoner dollar till ett bolag inom Rosatom-koncernen. Man har även gett garantier på 69,5 miljoner dollar till ett annat av Rosatoms dotterbolag. Enligt Nordeas egen information löper avtalen minst till våren 2018. Nordea indikerar även att lånen kan ses som ”ytterligare ett steg mot expansionen av ett långvarigt samarbete mellan Rosatom och Nordea Bank”.
Vid Svenska Freds upprörs man av Nordeas agerande eftersom banken uppger att dess aktivt förvaltade fonder inte investeras i företag som är involverade i produktion eller utveckling av atomvapenprogram eller atomvapen. Föreningens ordförande Agnes Hellström ställer därför frågan om det ”är okej att själv investera pengar i bolag som gör det”.
Allt fler fredsforskare och aktiva inom fredsarbetet varnar i dag för att tröskeln för bruk av moderniserade atomvapen, som påstås ha en mindre fasansfull effekt, har blivit betydligt lägre under den senaste tiden. Detta gäller även Östersjöområdet som under de senaste åren i rasande takt har utvecklats till en krutdurk med gigantiska militärövningar. Ett exempel är Aurora 17 (11–29 september), det här årets största västeuropeiska krigsövning som omfattar trupper och krigsmaskineri från värdlandet Sverige samt från Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Litauen, Norge och USA.
I juli utförde Ryssland och Kina militärövningen Joint Sea 2017 i närheten av S:t Petersburg och Kaliningrad. Samtidigt med manövern kom Rysslands största atomubåt Dmitrij Donskoj in i Östersjön. Den drivs av atomreaktorer och har plats för ungefär 200 atomvapenspetsar.
Ryssland torde i dag ha cirka 7 000 atomvapen. Nato, vars medlemsländer utför krigsövningar i Östersjön, är världens största atomvapenallians med cirka 7 515 atomvapen. Av dessa har USA placerat ut 150–180 i Europa. Storbritannien innehar 215 och Frankrike 300.
I Aftonbladet, juni 2015, varnade Fredrik Westerlund, säkerhetspolitisk analytiker på totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) i Sverige, att vi är tillbaka i en period där atomvapenanvändning i Europa är en möjlighet.
Finns det ännu några klartänkande, stronga politiker och andra prominenta personer som har modet att ifrågasätta Finlands politiska lednings högexplosiva spel med medborgarnas liv och framtid och som vågar stå upp och aktivt börja arbeta för ett atomvapen- och atomkraftsfritt fredens hav – Östersjön?
Ulla Klötzer aktiv inom rörelsen Kvinnor mot atomkraft