RAUHANTYÖN RAHOJEN LAKKAUTTAMINEN PURKAA NYT KANSALAISYHTEISKUNTAA – HÄVITTÄJÄHANKINNOISTA PITÄISI LEIKATA SOSIAALISEEN HYVINVOINTIIN

RAUHANTYÖN RAHOJEN LAKKAUTTAMINEN PURKAA NYT KANSALAISYHTEISKUNTAA – HÄVITTÄJÄHANKINNOISTA PITÄISI LEIKATA SOSIAALISEEN HYVINVOINTIIN

9.5.2024/Kaleva
Lea Launokari ja Ulla Klötzer

Rauhantyön rahojen lakkauttaminen purkaa nyt kansalaisyhteiskuntaa – hävittäjähankinnoista pitäisi leikata sosiaaliseen hyvinvointiin

https://www.kaleva.fi/rauhantyon-rahojen-lakkauttaminen-purkaa-nyt-kansa/8108824

Miten Suomen hallitus voi nykyisessä maailmantilanteessa poistaa kaikki rauhantyörahat,  vaivaiset 350 000 euroa? Yli sadan vuoden ajan rauhanjärjestöt ovat tehneet valtavaa ja kansainvälisesti arvostettua työtä hyvin rajallisin resurssein.

Nyt kaikki on leikattu pois.

Ystävyysjärjestöjen varat lakkautettiin jo aikaisemmin tänä vuonna.

Nyt hyvinvointiyhteiskuntaa puretaan raivokkaasti. Painopiste on kasvavassa militarisoinnissa, pelotteessa ja pelottelussa. Demokraattiset toimintaolosuhteet ja kansalaisyhteiskunta puretaan armottomasti.

Näin te säästätte. Kuinka monta työpaikkaa luotte näillä leikkauksilla? Ei ainuttakaan. Sen sijaan monet uudet ihmiset joutuvat toimeentuloluukulle.

Leikkaukset, joita nyt tehdään suuressa osassa Eurooppaa Naton 2 prosentin osuuden saavuttamiseksi mieluiten 4 prosenttiin BKT:stä sotilaallisiin tarkoituksiin, johtavat meidät sosiaaliseen kurjuuteen.

Euroopan johtavien yliopistojen yhteenliittymän tekemän tutkimuksen mukaan, johon osallistui viisituhatta kuluttajaa kymmenestä Euroopan maasta, suurin osa väestöstä tuntee elintarvikkeiden hintojen nousun vaikutukset Venäjän hyökättyä Ukrainaan (Euroopan innovaatio- ja teknologiainstituutti 4.1.2023).

Rauhanliikkeen täydellisen hiljentämisen sijaan Suomen hallituksen tulisi kutsua yhteistyöhön kaikkien rauhanjärjestöjen ja kansalaisten kanssa sodan lopettamiseksi, ei vain Ukrainassa vaan myös Gazan kansanmurhasssa. Suomen aikoinaan arvostettu vuoropuhelun ja yhteistyön ääni on hiljentynyt.

”Yksi F-35 hävittäjä maksaa 134 miljoonaa euroa.”

On kuitenkin monia leikkauksia, jotka hyödyttäisivät paitsi ihmisten sosiaalista hyvinvointia myös rauhaa. Esimerkiksi hankinta 64:stä hävittäjästä. Yksi F-35 hävittäjä maksaa 134 miljoonaa euroa (74 miljoonaa vuonna 2021). Lisäksi vähintään kymmenen miljardia kuluu ylläpitoon sekä kasvava huoli käyttökustannuksista ympäri maailmaa. Air and Cosmos Internationalin mukaan (19.12.2022) 42 000 dollaria lentotuntia kohti.

Peruuttakaa tämä edellisen hallituksen tekemä hankinta!

Ja joitain muita ehdotuksia: pari kolme reserviläisharjoitusta vähemmän vuodessa ja aidan rakentaminen itärajalle, jonka voisi hyvinkin rakentaa pari sataa metriä lyhyemmäksi. Entä miten ministerien ja kansanedustajien palkat ja päivärahat?

Mitä on jäljellä Suomesta, joka vielä muutama vuosi sitten kannatti puolueettomuutta ja jonka presidentti Sauli Niinistö suunnitteli uutta Etyj-konferenssia vuodeksi 2025?

Haluaisimme vastauksen kysymykseen: mitä teette rauhan ja ihmisten sosiaalisen hyvinvoinnin hyväksi? Häpeämme olla suomalaisia.

Lea Launokari
rauhanaktivisti 1960-luvulta lähtien, Kirkkonummi

Ulla Klötzer
eläkkeellä oleva opettaja, äiti, isoäiti, rauhanaktivisti, Espoo

Molemmat toimivat maailmanlaajuisessa Naiset Rauhan Puolesta -liikkeessä (Global Women for Peace United Against NATO – GWUAN)

Jaa tämä: