Tšernobyl 35 vuotta – Fukushima 10 vuotta

Tšernobyl 35 vuotta – Fukushima 10 vuotta

Yhdistyneiden Kansakuntien yleiskokous antoi 8. joulukuuta 2016 päätöslauselman, jossa nimettiin huhtikuun 26. kansainväliseksi Tšernobylin katastrofin muistopäiväksi.

Naiset Atomivoimaa Vastaan, Naiset Rauhan Puolesta, PAND – Taiteilijat rauhan puolesta ry. ja Tulikansa järjestävät 26.4. kello 15.30-16.30 mielenosoituksen Tšernobylin sekä Fukushiman onnettomuuksien muistoksi Suurkirkon aukiolla.

Kun ydinvoima ydinpommiteknologian myötä otettiin käyttöön, sitä mainostettiin lähes ilmaisena ja turvallisena energialähteenä. Tilanne on tänään toisenlainen. Yhä suuremmat ja monimutkaisemmat reaktoriprojektit ovat olleet vuosia myöhässä ja budjettiylitykset astronomisia. OL-3 on tästä loistava esimerkki.

Ydinvoima on ajan ja rahan tuhlausta ilmastotaistelussa. Suhteessa energiatehokkuuteen ydinvoiman ilmastoa lämmittävät päästöt ovat monin kertaiset verrattuna tuuli- ja aurinkoenergiaan. Lisäksi ydinvoiman rakentaminen on hidasta.

Ydinvoiman onnettomuusriskit ja onnettomuuksista koituvat kustannukset ovat valtavat. 2011 the Guardian lehti listasi 33 vakavaa tilannetta ja onnettomuutta ydinvoimalaitoksissa vuodesta 1952 alkaen.

2012 Max Planckin instituutti Saksassa raportoi tekemästään tutkimuksesta, jonka mukaan suuronnettomuuksia voi esiintyä kerran 10-20 vuodessa eli noin 200 kertaa useammin kuin aiemmin arvioitiin. Suuronnettomuuden sattuessa puolet radioaktiivisesta cesium-137:stä leviää yli 1000 kilometrin alueelle reaktorista. Länsi-Euroopassa näin saattaa käydä noin kerran 50 vuodessa.

Maaliskuussa Saksan säteilyviranomaisen (Bundesamt für Strahlenschutz) johtaja Inge Paulini vaati koko Eurooppaa käsittävää ydinvoimasta luopumista johtuen sen riskeistä. Saksan ympäristöministeri Svenja Schulze totesi, että ”ydinvoima ei ole puhdasta eikä halpaa” ja ydinvoima ei ole Saksan etujen mukaista.

Tšernobyl-katastrofin sattuessa Ukrainassa evakuoitiin noin 335 000 ihmistä. Joulukuussa 2020 Euronews raportoi, että asiantuntijoiden mukaan aluetta ei voi asuttaa satoihin jopa kymmeniintuhansiin vuosiin. Katastrofin on arvioitu maksavan noin 235 miljardia dollaria. Venäjän tiedeakatemian raportin mukaan Tšernobylin siivousryhmissä on saattanut olla jopa 830 000 ihmistä. Noin 15% oli kuollut vuoteen 2005 mennessä. Vieläkin vuosittain syntyy lapsia, joilla on perinnöllisiä säteilysairauksia kuten ns. Tšernobylin sydän.

Japanin Fukushima-ydinvoimalan kolmen reaktoriytimen sulamisen johdosta viranomaiset evakuoi yli 154 000 ihmistä. Japanin ”Center for Economic Research” yksityisen taloustutkimuskeskuksen mukaan siivouskustannukset voivat nousta $ 470–660 miljardiin. Japanin hallituksen suunnitelmat laskea yli miljoona tonnia radioaktiivisesti saastunutta vettä mereen on herättänyt laajaa vastustusta.

Maaliskuussa Eco-business Singaporen kysyi: Onko ydinonnettomuusriskin poissulkeminen mahdollista? Jokainen ydinvoima-asiantuntija vastasi ei.

Hufvudstadsbladetissa TVO:n johtaja Jouni Silvennoinen totesi äskettäin artikkelissa, joka käsitti OL 3 ydinvoimalan käyttöönottoa: Olemme tehneet kaikkemme saadaksemme kaiken toimimaan, mutta on tärkeää muistaa, että kyseessä on tekniikka ja että ongelmia voi syntyä.

Suomen ja Ruotsin KBS-3 loppusijoitusmenetelmä osoittaa RuotsinLong Term Test of Buffer Material” kokeessa, että kun haudatut kapselit nostettiin ylös vuonna 2006, ne osoittivat viidessä vuodessa korroosiota. Lisää testimateriaalia on sittemmin nostettu, niissäkin on havaittu runsaasti korroosiota.

Naiset Atomivoimaa Vastaan, Naiset Rauhan Puolesta, PAND – Taiteilijat rauhan puolesta ry. ja Tulikansa vetoavat Suomen päättäjiin ja viranomaisiin:

  • Hanhikiven reaktoriprojektia ei tule toteuttaa. Alueelle on suunniteltava uusiutuvia energiamuotoja.
  • Loviisa 1 ja 2 reaktoreiden käyttöaikaa ei tule pidentää.
  • Onkalo loppusijoitusratkaisuna on pantava jäihin kunnes kuparikapseleiden korroosio-ongelma on ratkaistu.

Naiset Atomivoimaa Vastaan, Ulla Klötzer, [email protected]
Naiset Rauhan Puolesta, Lea Launokari, [email protected]PAND – Taiteilijat rauhan puolesta ry. , Antti Seppänen, [email protected]
Tulikansa, Petri Saunio, [email protected]

Jaa tämä: