NAISET KAUTTA MAAILMAN NATOA VASTUSTAMASSA – RAUHANTAPAHTUMA BRYSSELISSÄ 6.-9.7.2023

NAISET KAUTTA MAAILMAN NATOA VASTUSTAMASSA – RAUHANTAPAHTUMA BRYSSELISSÄ 6.-9.7.2023

7.2023, viikko 35, Tiedonantaja
Liisa Taskinen

Naiset kautta maailman Natoa vastustamassa – Rauhantapahtuma Brysselissä 6.-9.7.2023

Tiedonantajan numerossa 6 julkaistiin Maailman naiset rauhan puolesta Natoa vastaan – verkoston julistus ja ennakkotieto tapahtumasta.

Tapahtuma onnistui yli odotusten, oli innostava ja monipuolinen. Kaikki lähti liikkeelle ennen kaikkea Naiset rauhan puolesta – aktivistin Ulla Klötzerin aloitteesta. Hän on ollut monessa mukana, rauhantyön veteraani, ja laajalti verkostoitunut rauhanjärjestöihin ympäri maailman.  Muutamassa kuukaudessa syntyi laaja verkosto, jolla oli suuri tarve yhdistää voimansa Natoa ja sen jatkuvaa laajenemista ja yleistä militarisoitumista vastaan.  Mukana on naisia 35 maasta, ympäri maapallon. Se asettikin haasteita valmistavien etäkokousten kellonajan löytymiselle kaikille sopivaksi. Tapahtuma luotiin aivan minimaalisella budjetilla, jonka takia tarvittavat tulkkauksetkin hoidettiin talkootyönä.

Kaikesta tästä löytyy tietoa verkoston sivustoilta www.womenagainstnato, toistaiseksi vain englanniksi. Heinäkuiseen Naton huippukokoukseen kerätty julistus on päivämäärien osalta päivitetty. Allekirjoituksia kerätään lisää luovutettavaksi heinäkuussa 2024 Washingtonissa Naton 75-vuotisjuhlakokouksessa.

Torstaina 6.7. oli tapaaminen Euroopan parlamentissa. 20 hengen delegaation ottivat vastaan europarlamentaarikot Clare Daly Irlannista ja Özlen Demirel Saksasta. Heille ojennettiin verkoston Nato-vastainen julistus ja kerrottiin tulevista tapahtumista. Clare Daly piti kiihkeän puheen feminismin militarisoimisesta, omimisesta sotilaallis-teollisen kompleksin käyttöön. Nuoria menestyviä naispoliitikkoja ja mediapersoonia on marssitettu ympäri Eurooppaa puolustamaan Natoa, militarismia, asevarustelua. Tässä kohdin tuli väistämättä mieleen edellinen pääministerimme! Nato on tajunnut sosiaalisen median voiman ja identiteettipolitiikan tunnesiteet, ja esittää ohuimman mahdollisen käsityksen sukupuolten tasa-arvosta edistääkseen patriarkaalista, militaristista agendaa. Nato yrittää myös omia militaristisiin tarkoituksiinsa YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman 1325 (v. 2000) naisten suojelemisesta sekä osallistumisesta rauhanneuvotteluihin ja konfliktien ratkaisuihin. Mutta ainoa feministinen Nato on lakkautettu Nato, ja meidän on huolehdittava, että kaikki kuulevat sen meiltä, kovaa ja selkeästi, hän päätti puheensa.

Viesti vietiin myös Naton päämajaan, mutta vastaanotto ei ollut yhtä lämmin. Mukana oli Ann Wright, entinen USA:n armeijan eversti ja Naton Keski-Euroopan joukkojen alikomentaja, sittemmin diplomaatti, ja nyt rauhanaktivisti Veteraanit rauhan puolesta-järjestössä, joten asiantuntemusta ryhmällä oli Naton sisältäkin.

7.-8.7. tapahtumat keskittyivät entiseen pianotehtaaseen, nykyiseen kulttuurikeskukseen Pianofabriek. Tila oli oivallinen. Ohjelmassa oli maanosittain hybridiwebinaarit – Natohan on levittäytynyt ja tunkeutuu edelleen kaikkialle. Näin sekä puhujia että osallistujia saatiin eri puolilta maailmaa. Ensimmäisenä oli Eurooppa – NATO/USA uhkat ja seuraukset. Sen aikana olin vielä toisessa kokouksessa, josta myös on raportti. Tämän pääjärjestäjänä oli belgialainen rauhanjärjestö Vrede. Puhujia oli Saksasta, italiasta, Iso-Britanniasta, Belgiasta, Unkarista, Kyprokselta, Norjasta ja Suomesta.

Afrikka-webinaarissa mieleenpainuvimmat puheenvuorot kuultiin eteläafrikkalaiselta juristilta Nomazotsho Memanilta ja marokkolaiselta opettajalta ja ihmisoikeuspuolustajalta Khadija Ryadilta. Hän kertoi tavoitteena olevan vapaa Maghrebin alue Mauritaniasta Libyaan. Nato jätti Libyan kaaokseen, josta se ei ole vieläkään toipunut. Algerian ja Marokon armeijat kilpailevat keskenään Länsi-Saharan konfliktin vuoksi.

Aasian ja Tyynenmeren militarisoimista vastustava webinaari toi esille mielenkiintoisia uusia asioita ja puhujia. Shinako Oyakawa, ruykya-alkuperäiskansan edustaja, samannimisestä saaristosta, kertoi Naton ja USA:n vaikutuksesta. Okinawa-saari tukikohtineen kuuluu tähän saaristoon. Sung-hee Choi Etelä-Koreasta kertoi taistelusta Jeju-saaren militarisoimista ja laivastotukikohtaa vastaan. Etelä-Kiinan meri on Naton ja USA:n erityiskiinnostuksen kohteena.

Nato haluaa tukikohtia ja vaikutusvaltaa kaikkialle. USA käy neuvotteluja yhteisalueista muidenkin kuin Suomen kanssa.  Latinalaisen Amerikan webinaari osaltaan vahvisti tätä. USA ja Kanada ovat Nato-maita, ja niiden osallistumista Naton sotiin vastustettiin Pohjois-Amerikka – webinaarissa.

Lauantai-iltapäivällä ehdittiin Albertina-aukiolle ydinkeskustaan katutapahtumaan ja performanssiin. Eri maiden Nato/sotilasbudjetteja esiteltiin ja kerrottiin, mitä muuta paljon tarpeellisempaa rahalla saisi. Nato-uhrit kaatuivat yksitellen maahan. Hauskaa oli! Mutta vielä illalla jaksettiin keskustella aiheesta globaali Nato vai globaali rauha? 

Ennen kotiinlähtöä sunnuntaina 9.7. aamupäivällä kokoonnuttiin vielä suunnittelemaan jatkoa – ja sitä kaikki haluavat.  Työtä jatketaan mm. neljässä työryhmässä – koulujen militarisointi, Nato, naisiin kohdistuva väkivalta ja YK:n päätöslauselma 1325, Nato- ilmastotuholainen, sekä  globaalin etelän ja liittoutumattomien maiden suhteet.

Liisa Taksinen/SKP:n puheenjohataja

Jaa tämä: