Fukushiman ydinvoimalaonnettomuus ei unohdu!

Lehdistötiedote 9.3.2017

Fukushiman Daiichi ydinvoimalaonnettomuudesta on 11.3.2017 kulunut kuusi vuotta.
Tätä muistopäivää vietetään eri puolilla maailmaa muistaen onnettomuuden uhreja ja tiedottaen niistä jatkuvista ongelmista joita ydinvoimalan työntekijät, luonto ympäri maailman tai tekniset laitteet kohtaavat yhä edelleen
Helsingissä muistetaan tapahtumaa hiljaisella mielenosoituksella lauantaina 11.3. kello 14.00 – 15.00 Kolmen Sepän patsaalla ja Oulussa, Rotuaarilla kynttilämielenosoituksella kello 18.00 –19.00.

Vieläkään TEPCO:lla ei ole olemassa selkeitä suunnitelmia ydinvoimalaonnettomuuden korjaamiseksi. On yritetty jäädyttää maaperää estämään saastumisen tihkumista pohjaveteen, mutta viime vuoden heinäkuussa TEPCO paljasti ettei jäätyneet seinät pystyneet torjumaan voimakkaasti radioaktiivisen veden virtaamista pohjaveteen.
Helmikuussa 2017 TEPCO ilmoitti, että kakkosreaktorissa robotit mittasivat tähän asti korkeimman säteilytason, 530 sievertiä tunnissa. 10 sievertin säteilyannos tappaa ihmisen kolmessa viikossa. Kauko-ohjatun robotin kamera osoitti, että metalliritilässä paineastian alla oli kahden metrin reikä. Ei edes ns. skorpioni-robotti ole pystynyt tarkistamaan tilannetta tarkemmin, se nimittäin ei koskaan päässyt kohteeseensa tutkimaan sulanutta polttoainetta.

Voimalan työntekijöillä esiintyy harvinaista kolmen eri syövän kombinaatioita ja aivosairauksia. Maaliskuun alussa erä työntekijä nosti kanteen Sapporon käräjäoikeudessa vaatien valtiolta korvauksia. Tällä miehellä, joka oli osallistunut romujen korjaamiseen työkoneilla Fukushiman ydinvoimalaitoksella oli kesäkuun 2012 ja toukokuun välisenä aikana diagnosoitu virtsarakon, mahalaukun ja paksusuolen syöpä. Hän oli altistunut kaikkiaan 56,41 millisievertin säteilyyn. Hänen lakitiiminsä mukaan on erittäin harvinaista, että henkilö kehittää kolme eri syöpää samaan aikaan.

Myös lasten kilpirauhassyöpä on yleistynyt moninkertaisesti aina 200 km:n säteellä Fukushimasta.

Yhdysvaltain länsirannikolla havaittiin elokuussa 2016 merileijonien kuolemia. Ne olivat hälyttävää vauhtia sairastuneet ja kuolleet syöpään. Merileijonien luut olivat kuin sosetta ja niiden sisällä oli valtavasti syöpäkudoksia. ”Yleensä, jos villieläimet sairastuvat on olemassa joitakin perimmäisiä ongelmia, näillä kuolemilla ei sellaisia löydy”, sanoo tohtori Padraig Duignan, Pathologist at the Marine Mammal Centerin johtaja.

Fukushiman ydinvoimalanonnettomuuden säteily on levinnyt laajalle, aina Alaskasta Kaliforniaan. Kanadan lohista on Victoria Yliopiston inFORM projektin myötä löytynyt cesium-134. Vaikka määrät ovat olleet pieniä on muistettava että säteily on kumuloivaa. Yhdysvalloissa Woods Hole Oceanographic Institution on Seawater on mitannut erilaisia kemikaaleja ja cesium-134 pitoisuuksia. Tutkimuksissa myös ilmenee että Tyynen valtameren koillisosassa on löytynyt kohonneita cesium- 138 keskittymiä.

Mitä pitäisi tehdä?
Kakkosreaktorin kohonneet säteilymäärät herättävät monia uusia kysymyksiä:
· Mikä todennäköisyys on seuraavalle voimakkaalle maanjäristykselle?
· Mitä maanjäristyksen kestävyyttä rakennuksen että taloa reaktori?
· Kuinka löydämme paineastioiden säteilevän sydämen sijainnin?
· Jos se romahtaa, mikä on asianmukainen evakuointi etäisyys?

  • Mitä vaurioita se aiheuttaa valtameren meren elämälle?

Japanin hallitus on myöntänyt vihdoin, että reaktorien ytimet ovat sulaneet maaperään ja voimalan räjähdyksessä levinneet pieninä vahvasti säteilevinä osasina laajalle, jopa Tokioon asti.Tyyni valtameri, maaperä, pohjavedet ja ilma saastuvat taukoamatta.

Lisätietoja: Lea Launokari, lea.launokari(at)nettilinja.fi, puh: 050 5522330

Taina Mäntykenttä (Oulu), taina.mantykentt(at)gmail.com, puh: 0445155776

Järjestävät:

Naiset Rauhan Puolesta
Naiset Atomivoimaa Vastaan

Itkijänaiset

PAND, Taiteilijat rauhan puolesta


Tiedote ladattavissa: Fukushiman ydinvoimalaonnettomuus ei unohdu, 9.3.2017

Jaa tämä: