”Ilskans vinter” i sikte i Europa!

”Ilskans vinter” i sikte i Europa!

12.10.2022, Hufvudstadsbladet Ulla Klötzer, Kvinnor för Fred

Insändare: ”Ilskans vinter” i sikte i Europa! (hbl.fi)

Det nya kalla kriget kastar sin hotfulla skugga över Europa och världen.

Beträffande Nato har finländarna blivit grundligt hjärntvättade av politiker och mainstreammedier. Russofobin råder. Turkiets despot Erdogan anger takten. Utrikesminister Pekka Haavisto skakar glatt leende hand med det globala krigsmaskineriet Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. Statsminister Sanna Marin deltar i Young Global Leaders, miljardärernas ungdomsskolas möten. Hon har även deltagit i Bilderberggruppens möte. Den representerar den globala makten inom politik, industri och medier. I dessa kretsar planeras sannolikt hur man med sanktioner och andra åtgärder inte bara skall få Ryssland på knä utan även komma åt Kina vars ekonomi blir allt starkare och upplevs som ett hot, främst av USA.

Vår regering planerar åtstramningar och nedskärningar i budgeten. Dessa kommer att drabba många medborgare hårt.

Trots det har man för att tillfredsställa Natos och USA:s önskemål inhandlat amerikanska kärnvapenjaktplan för tio miljarder euro. Ytterligare 30-40 miljarder euro krävs för underhåll och service under kommande år. Enligt färska uppgifter kommer dock priset att öka och stiga till astronomiska summor. En ökning på 75 procent på grund av inflation, stigande räntor och den svaga euron är att vänta. Dessutom bidrar jaktplansköpet till att eskalera kalla kriget.

Ändå råder det i Finland ännu ingen social oro. Man tiger på två språk. Situationen i stora delar av Europa är dock en helt annan.

På grund av de EU-påförda Rysslandssanktionerna, som lett till att energi- och övriga levnadskostnader skjuter i höjden, demonstrerar rasande medborgare i många länder. De bränner elräkningar och kräver högljutt förändringar.

Redan i våras protesterades det på många håll. I september ökade såväl tempot som antalet deltagare. I Prag demonstrerade 70 000 medborgare mot regeringen. De uppmanade den styrande koalitionen att göra mer för att kontrollera de skyhöga energipriserna och vidta åtgärder mot EU och Nato. I Italien rapporteras att allt fler italienare går med i landsomfattande protester mot energipriserna. I Frankrike stoppade en landsomfattande strejk det mesta av atomkraftsproduktionen. I Paris tillfångatogs hundratals demonstranter.

I Österrike intog 30 000 demonstranter gatorna i en demonstrationsvåg som drog genom alla delstater – enligt en del medier upptakten för en ”ilskans vinter”. I Tyskland har det demonstrerats på många orter. I östra Tyskland, i delstaten Mecklenburg-Vorpommern, uppgick deltagarna till kring 11 000. Det betonades att Nato inte är någon garanti för välstånd och fred. Nyligen protesterade över 10 000 i Berlin.

I England samlades nu i oktober tusentals människor över hela landet på gatorna för att protestera mot levnadskostnaderna. Det förutspås att 45 miljoner människor i kungadömet kommer att drabbas av ”bränslefattigdom” inom de närmaste månaderna. Det utgör två tredjedelar av befolkningen.

Europas energikris underblåser politisk instabilitet. De skyhöga energipriserna driver upp inflationen som redan nått rekordhöga nivåer vilket kommer att få oanade följder.

Den krigsvänliga tidningen New York Times skrev nyligen om Bryssel-sanktionernas förödande effekt på europeisk industri och arbetarklassen. Tidningen uppgav att på grund av uteblivna gasleveranser måste fabrikerna dra ner sin produktion snabbt. Tiotusentals arbetare kommer att förlora sina jobb. Tidningen rapporterade att Europas energiintensiva industrier kommer att flytta till billigare länder – som USA.

Den tyska tidningen Handelsblatt rapporterade också nyligen hur Washington lockar tyska företag med billig energi och låga skatter. De protestvågor som nu drar genom Europas gator och torg utgör sannolikt bara en liten försmak av vad som komma skall.

Natos förste generalsekreterare lord Ismay framhöll att alliansens mål är att ”hålla Sovjetunionen ute, amerikanerna inne och tyskarna nere”.

Politikerna håller nu på att förverkliga hans dröm – men kommer medborgarna verkligen att låta det ske?

Ulla Klötzer, Kvinnor för fred, Esbo


Kuvassa 70 000 mielenosoittajaa protestoi Tšekin hallituksen Ukraina-politiikkaa vastaan

Jaa tämä: