Muista Fukushima!

Muista Fukushima!

Muista Fukushima! 11.3.2018

Ydinvoimala-alueella on tällä hetkellä yli tuhat säiliötä täynnä korkea-aktiivista vettä. Vesi päätettiin jo 2017 loppuvuodesta päästää mereen, mutta vastustuksen takia sitä ei ole vielä tehty. Viranomaiset eivät ole päättäneet, mitä tehdä vedellä. DiaNuke.org 4.3.2018

Seitsemän vuotta Fukushiman katastrofin jälkeen Japanin hallitus on edelleenkin kykenemätön huolehtimaan ydinonnettomuuden jälkiseurauksista ja niiden korjaamisesta.

Kuolettavia määriä säteilyä havaittu
Viimeisin Tepcon koemittaus Daiichi 2-yksikössä paljasti tappavia säteilymääriä. Suojarakennuksen läheisyydessä säteilytasot olivat 8 mSv/tunnissa, mikä olisi kuolettava annos ihmiselle yhden tunnin altistuksen jälkeen. Lähellä reaktorin perustuksia mitattiin jopa 42 mSv/tunti. 1 helmikuuta 2018 https://www.fairewinds.org/fukushima-latest-updates//2018-fukushima-updates

Mycle Schneider, riippumaton energiakonsultti ja World Nuclear Industry Status Reportin kirjoittaja sanoi, ”ettei Tepcolla ole aavistustakaan siitä, mitä se tekee. Asian hoito on mennyt pieleen alusta alkaen.” Säteilyvuotoja on hoidettu epäasianmukaisesti, ja säteilyvuodoilla sekä varastoiduilla jätteillä saattaa olla maailmanlaajuisia seurauksia. Hän sanoi myös että ”on selvää, että tämä ongelma ei ole kadonnut eikä se ole vain paikallinen ongelma. Tämä on hyvä kaikkien tietää.” The Independent, 2. helmikuuta 2018.

Työntekijöitä harhautetaan
Daiichin reaktorialueen puhdistustyöntekijät paljastavat, että heidän vaarallisesta puhdistustyöstään sovittuja korvauksiaan lasketaan luvattomasti. Urakoitsijat houkuttelevat työntekijöitä mainostamalla korkeita palkkoja, mutta työn alettua palkasta vähennetään asumis- ja ruokakuluja sekä vaate- ja laitekuluja. Tepcon ja työntekijän välillä voi olla jopa kuusi sopimuspuolta ja jokainen voi vähentää työntekijältä omia kulujaan. Useimmissa tapauksissa korvausta on vähennetty, joskus jopa yli puolet.
Fairewinds.org, 17. helmikuuta
Palkkausongelmien lisäksi turvallisuusoloista ei huolehdita lainkaan ja työntekijäkohtaisia säteilymittauksia muunnetaan. Sairastuneet eivät saa kertoa olleensa ydinvoimalatyömaalla töissä ja saavat sairastuttuaan lopputilin. Työntekijöiden vaihtuvuus on suuri. He ovat muutenkin usein sosiaalista paarialuokkaa, kodittomia, työttömiä ja päihderiippuvaisia.

Japani rikkoo ihmisoikeuksia
Fukushimasta evakuoitu Mitsuko Sonoda teki viime vuoden lopulla YK:lle kantelun siitä, että Japani rikkoo ihmisoikeuksia. Valtio pyrkii palauttamaan ihmisiä alueille, joissa säteilytaso on 20 mSv vuodessa, joka ylittää kansainvälisen vuotuisen altistumisrajan.
”Miksi ihmisten, varsinkin naisten ja lasten, pitäisi elää paikoissa, joissa säteilyn taso on 20 kertaa yli kansainvälisen rajan?” Sonoda sanoi. ”Hallitus ei ole antanut meille vastausta.”
https://www.theguardian.com/environment/2017/oct/11/fukushima-evacuee-un-japan-human-rights   

Salassapitolaki
Japanissa tuli vuoden 2014 joulukuussa voimaan salassapitolaki, jonka mukaan virkamies tai muu, joka vuotaa salaisia tärkeinä pidettäviä tietoja voivat joutua jopa kymmeneksi vuodeksi vankeuteen. Erityisesti tämä laki kohdistuu toimittajiin, joille rangaistus on viisi vuotta vankeutta. Laki säädettiin nimenomaan vaientamaan Fukushiman ydinvoimalaonnetto-muudesta tiedottaminen. Valtio vahtii tarkoin, mitä toimittajat kirjoittavat ja heidät hiljennetään ja alistetaan pelolla. Useita kriittiisiä toimittajia on myös vuosien mittaan murhattu.

Naiset Rauhan Puolesta
Naiset Atomivoimaa Vastaan
Amandamaji ry

Jaa tämä: