Tshernobyl ei saa unohtua!

Lehdistötiedote 24.4.2017

Tshernobylin onnettomuuden 31 –vuotismuistopäivää vietetään ympäri maailman 26.4. niin myös Suomessa.

Yhdistyneiden Kansakuntien yleiskokous antoi 8. joulukuuta 2016 päätöslauselman A / RES / 71/125, jossa se päätti nimetä 26. huhtikuuta kansainväliseksi Tšernobylin katastrofin muistopäiväksi. Päivää on tarkoitus viettää joka vuosi kuluvasta vuodesta lähtien. YK kehottaa kaikkia jäsenvaltioita, YK:n järjestöjen ja muiden kansainvälisten järjestöjen sekä kansalaisyhteiskunnan edustajia huolehtimaan tämän päivän toteuttamisesta.

Adi Roche, CCI:n (Chernobyl Children International) perustaja, teki asiasta aloitteen YK:n yleiskokoukselle katastrofin 30-vuotisjuhlassa huhtikuussa 2016. Tshernobylin Lapset järjestö on vuodesta 1991 toiminut aktiivisesti lasten auttamiseksi. Edelleen syntyy vuosittain 6000 lasta, joilla on perinnöllisiä säteilysairauksia kuten ns. Tshernobylin sydän, Chernobyl Heart.

Kuluvan vuoden helmikuussa Tsekin valtion eläinlääkintävirasto totesi, että puolet kaikista villisioista Lounais-Tsekissä on edelleen radioaktiivisia – 31 vuotta Tšernobylin jälkeen. Villisiat saavat radioaktiivisuutensa ravinnostaan, kuten sienistä, ja tsekkien paljon ravinnoksi käyttämästä riistasta radioaktiivisuus siirtyy ihmisiin.

Norjan säteilyturvakeskuksen (NRPA) tutkijat ilmoittivat vuonna 2014, että Norjan poroissa ja lampaissa on odottamattoman suuria radioaktiivisuusmääriä. © Baz Ratner / Reuters

Suomen Säteilyturvakeskus on kehottanut Suomen rankimmilla Tshernobylin laskeuma-alueilla syömään petokaloja vain 1-2 kertaa kuukaudessa.

Vuosikymmeniä on Tshernobylin tuhoutuneen reaktorin ympärille yritetty rakentaa pysyvää sarkofagia. Suomi on osallistunut suojakuoren uusimiseen  Euroopan jälleenrakennus- ja kehitypankin EBRD:n kautta ja ollut lahjoittajana EBRD-pankin hallinnoimien Tshernobyl-rahastojen kautta. Tähän mennessä rakennustyöhön on käytetty 3.2 miljardia euroa pääosin eurooppalaisten veronmaksajien rahoja. Suojakuori kestää arvion mukaan sata vuotta, minkä jälkeen on rakennettava uusi. (Maarit Nermes:Avustetut atomimyllyt)

Haluamme muistaa Tshernobylin ja muiden ydinvoimalaonnettomuuksien uhreja ja osoittaa solidaarisuutta onnettomuuksista kärsineille, kärsiville ja tuleville sukupolville.

Kunnioitamme Tshernobylin ydinonnettomuuden uhreja hiljaisella
mielenosoituksella Helsingissä Kolmen Sepän patsaalla 26.4. klo 15.30 -16.30 ja Raahessa, Härkätorilla klo 18.00 – 19.00.

Järjestäjinä:

Itkijänaiset
Naiset Rauhan Puolesta –liike

Naiset Atomivoimaa Vastaan –liike

Amandamaji ry
Raahessa myös Raahen Vihreät ry ja  Ydinvoimavapaa Perämeri

Lisätietoja: Lea Launokari, lea.launokari(at)nettilinja.fi. 050-5522330
Varpu Kinnunen-Saaritsa, varpusaaritsa(at)gmail.com; 044 9671211


Lataa Tshernobyl ei saa unohtua. 24.4.2017

Jaa tämä: