Fennovoima uhkaa meriharjusta Lehdistötiedote
Fennovoiman ruoppausten jatkuminen uhkaa erittäin uhanalaista meriharjusta
Fennovoima on tänään ilmoittanut jatkavansa ruoppausta Hanhikiven edustalla. Työnsuorittaja on Boskalis-konserniin kuuluva Terramare-yhtiö. Työ on erittäin vaarallista alueella liikkuvalle harvinaiselle meriharjukselle. Viime syksynä Kalevassa julkaistussa ilmakuvassa näkyy kuinka samentuma leviää juuri niille rannan lähialueille, joilla meriharjus esiintyy toukokuussa Fennovoiman 2016 tekemän selvityksen perusteella. Verrattaessa meriharjusselvitykseen ilmakuvien 2016 perusteella ruoppaus samentaa erityisesti rannat (kuvassa ruoppaajien alapuolella), jonka läheisyydessä kalat oleskelevat ja syövät. Kuvassa esiintyvä samentuman ei ainakaan suurelta osin ole öljyä vaan ruoppaussamentumaa. Öljyvahingot tapahtuivat enemmän läjitysalueilla matkaaville proomuille.
Fennovoiman selvityksessä on uutta, että Hanhikiven rannoilla liikkui myös kaksi kutua edeltävässä vaiheessa olevaa uroskalaa ja hieman myöhemmin juuri kutenut naaraskala. Tutkija piti mahdollisena, että kalat voisivat olla paikallista kantaa. Kalat voivat olla merikutuisia. Asiasta on pyydetty tarkempaa selvitystä ympäristölupaviranomaiselta. Luonnonsuojelujärjestöt Vesiluonnon puolesta ry ja Amandamaji ovat tehdeet asiassa ELYlle n.k.vireillepanon eli vaatimuksia meriharjuksen pelastamiseksi, töiden kieltämisestä ja lisäselvityksistä. Vaikka Fennovoiman töillä on vesilupa, täytyy viranomaisten reagoida muuttuneisiin tietoihin ja olosuhteisiin.
Erityisen ongelmalliseksi tilanteen tekee kylmä kevät ja myöhäinen jäidenlähtö. Veden lämpötila voi olla seuraavan viikon aikana alueella 4-10 Celsius asteen välillä, mikä on lämpötila meriharjuksen kutuaikana.
http://www.foreca.fi/Finland/Pyhajoki/veneilysaa/veden_lampotila/perameri
Katso myös ote Fennovoiman meriharjusselvityksestä alhaalla. Kutukalojen paikka leveäkärkinen niemi samentumineen näkyy vastaavasti kuvassa ruoppajien alapuolelle.
On siis mahdollista, että meriharjuksen kutu on myöhässä, kun meriharjusselvityksen vedenlämpötilat kutuaikaan ovat nykyisiä korkeammat.
Lisätietoja
Jari Natunen
Vesiluonnon puolesta ry
Biokemisti, FT
040 77 13 781
[email protected]
Pohjois-Pohjanmaan ELYssä asiasta tietävät Ari Selin ja Aulis Kaasinen.